Er zijn geen problemen

AMF supportNews

Hakuna Matata = er zijn geen problemen.

Dit is ook het uitgangspunt van het “omdenken”. Een geruststellend uitgangspunt: er bestaan geen problemen.

Wij worstelen allemaal met “problemen”. Ook maken wij vaak gigantische problemen van feiten die soms al snel en eenvoudig zijn op te lossen.

Dit geldt zeker ook voor mij. Vooral als het te maken heeft met iets wat voor MIJ (even) niet wenselijk is of wat op een bepaald moment niet in MIJN werkelijkheid past. Is het niet mijn puberzoon die iets doet wat IK (even) niet wil zien dan kan het MIJN ongeduld zijn of een actie/ reactie/ mening van een ander die voor MIJ (even) niet uitkomt.

“Omdenken begint met het zien van de dingen zoals ze zijn en de bereidheid daar kritisch onderzoek naar te doen.”

“Ga als je vastzit niet piekeren (dit doe je in je hoofd) maar vooral goed waarnemen (dat doe je buiten je hoofd). De realiteit is een fantastische hulpbron om nieuwe mogelijkheden te creëren.” Dit is niet altijd makkelijk, maar geloof mij, het is te leren en elke keer weer een geweldig gevoel, als het gelukt is.

Ken jij de feiten die jij als “probleem” ervaart? In jouw organisatie, werkgroep of team, bij jouw collega/medewerker of jezelf? Als je deze helder hebt en ook accepteert kun je aan de “juiste knopjes” draaien.

Ik help graag om inzicht te verschaffen, de feiten centraal te stellen en samen met jou een passende strategie te bedenken.

Claudia Witlam

Bronnen: Berthold Gunster “De techniek van het omdenken”, Walt Disney “The Lion King”

www.amfsupport.nl – van inzicht naar control – 06 16 67 03 64


Deze publicatie delen?